Afgelopen week was het druk in medialand omtrent ouderenmishandeling in een verpleeghuis. Het verpleeghuis stond op het punt om positieve aandacht te krijgen via een televisieserie, maar kort daarvoor kwam een klokkenluider om het hoekje kijken en deed een boekje open over wat zich allemaal afspeelt in datzelfde verpleeghuis. Dagblad Trouw zocht het allemaal uit en plaatste een artikel hierover in de krant.
Moeten wij dit soort berichten nu wel of niet delen?
Wij vinden van wel!
Dementie Vandaag deelt zoveel mogelijk nieuws over dementie en daar horen positieve en negatieve berichten bij.
Wij hebben veel reacties gekregen met de vraag waarom we aandacht besteden aan negatief nieuws, het zou veel beter zijn om alleen op het positieve te focussen, dat is beter voor de naam van de zorgmedewerkers. Echt?
Wij vinden juist dat daar waar voor kwetsbare mensen gezorgd wordt alles zichtbaar moet zijn. Dat is de enige manier om de zorg continu te blijven verbeteren. En betere zorg voor mensen met dementie is tenslotte onze missie.
Mensen met dementie kunnen op een gegeven moment niet meer voor zichzelf opkomen, dat moeten anderen doen. In dit geval deed een klokkenluider dat en daar moeten we vooral blij om zijn. Het gaat hier niet om de belangen van de stuurmannen en stuurvrouwen, maar om de belangen van kwetsbare ouderen. Ouderen die in geen honderd jaar hadden kunnen bedenken dat ze ooit op hun oude dag het slachtoffer zouden worden van mishandeling.
Er is geen enkel excuus voor het mishandelen van mensen met dementie. Kreten als: personeelstekort, zorgzwaarte, teveel bewoners, ongediplomeerd personeel, geen geld, liegende bewoners en noem maar op, mogen niet gebruikt worden om mishandeling goed te praten.
Mensen met dementie zijn afhankelijk van de zorg die ze van anderen krijgen.
Voor het gedrag dat ze tonen waardoor geduld op de proef gesteld wordt kunnen ze bijna nooit iets aan doen. Dementie is een ziekte die de hersenen aantast en dus ook het gedrag.
Natuurlijk is het niet leuk om negatieve dingen te lezen over zorgverleners, maar dat betekent niet meteen dat elke zorgverlener slechte zorg levert. De meeste mensen die in de zorg werken doen dit fantastisch en met heel veel liefde. Maar moeten we dan slechte zorg verzwijgen? Moeten we slecht beleid en geldgraaiende leiding negeren? Is dat eerlijk tegenover de slachtoffers?
U mag het zeggen!
Goede zorg hoef je niet te verdedigen, slechte zorg moet je wel verbeteren.
Monika Eberhart
Geen opmerkingen:
Een reactie posten