maandag 30 mei 2016

Dag Mama

Afgelopen week was ik te gast bij Kunsthof de Heuf. Een prachtige veelzijdige locatie in het pittoreske Buren.
Ik bezocht de locatie n.a.v. een theatervoorstelling die ik een paar maanden geleden hier gezien had. "Dag Mama" een voorstelling over de relatie tussen een dame met dementie, haar dochter en haar verzorger.
Op de tweede dag van mijn verblijf zou er weer een voorstelling zijn, dus besloot ik daarvoor te blijven. Ik wilde het nog wel een keer zien.
Trailer 
De voorstelling 


Dag Mama is een muziektheater voorstelling die gaat over een vrouw met dementie die zichzelf aan het verliezen is. Een dochter die met vragen zit hoe hiermee om te gaan en een verzorger die de weg moet vinden in zijn relatie met de dochter van mevr. In dit geval dus de mantelzorger. 
De voorstelling wordt gegeven in een zaal waar een klein podium gerealiseerd is dat professioneel maar vooral toegankelijk en gezellig overkomt. 

Tussen half zeven en zeven uur begint de zaal langzaam vol te lopen. Ik zit zelf dicht bij de deur en hoor veel oh's en ah's in reactie op de sfeervolle locatie waar de mensen terecht zijn gekomen. Mensen zijn bezig om bewonderend om zich heen te kijken en de sfeer in zich op te nemen. Er wordt volop gekletst. 

De voorstelling wordt gegeven door één familie. Een moeder, dochter en twee zoons geïnspireerd door hun eigen ervaringen met oma die dementie had en waar ze met elkaar voor gezorgd hebben. Lydia, Sarah en David kruipen in de rollen van respectievelijk moeder, dochter en verzorger. Misha zorgt voor de begeleidende muziek en de liedjes. 
David en Sarah zijn gepromoveerd ouderen psychologen.Als dochter Sarah begint met haar monoloog wordt het al snel stil in de zaal. Sarah vertelt over haar verleden met haar ouders. Vanuit daar komt het toneelstuk al snel tot leven. Moeder Lydia speelt de dame met dementie en weet haar rol zo overtuigend te brengen dat je bijna zou vergeten dat het hier om een actrice gaat.
Zoon David speelt de verzorger, hij laat duidelijk het verschil zien tussen zijn rol in moeders leven en de rol van haar dochter.

Tussen de dialogen door worden mooie liedjes gezongen, liedjes die raken en aanzetten tot nadenken.

Aan het einde van de voorstelling is er een kleine pauze, die hebben we ook wel even nodig om alles wat we gehoord en gezien hebben een plekje te kunnen geven.Lezing 

Na de voorstelling geven Sarah en David een lezing over omgaan met dementie. De nadruk ligt op belevingsgerichte benadering. 
De lezing is gekoppeld aan het toneelstuk en gaat in op de vragen die daarin naar boven gekomen zijn. 
Na de lezing kom ik erachter dat ik weer een stukje wijzer ben als het gaat om weetjes over dementie en omgaan met mensen met dementie. 

Workshop

Als de presentatie is afgelopen volgt er een workshop waarbij interactie ontstaat tussen de vrouw met dementie en het publiek. Het zet aan tot nadenken en het verzinnen van oplossingen bij alledaagse problemen die voorkomen bij mensen met dementie. 

Vragen

Aan het einde van de avond is er gelegenheid om, onder het genot van een drankje,  vragen te stellen aan het gezelschap. Er is alle ruimte om het hart te luchten, vragen te stellen, na te genieten van de mooie muziek, zelfs om een overnachting te boeken bij het mooie Bed and Breakfast dat Kunsthof de Heuf te bieden heeft. 

Nieuwsgierig geworden? 

Wij van Dementie Vandaag raden de voorstelling te zeerste aan. Met name omdat het laagdrempelig en toegankelijk is voor iedereen met interesse voor dementie.

Kijk op de pagina van Oud worden met zorg voor meer informatie. Klik hier 


Monika Eberhart 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten