woensdag 15 februari 2017

Schrijf je dierbaarste herinneringen op

De voorspelling is dat steeds meer mensen dementie zullen krijgen. De kans dat jij of ik het krijgen is daarom niet ondenkbaar.





Stel je zou nu te horen krijgen dat je over 30 jaar dementie zult krijgen. Natuurlijk weet je het niet zeker of je het zult krijgen, maar stel dat het zo zou zijn. Welke herinneringen wil je dat absoluut niet vergeten?

Visualiseer jezelf over 30 jaar zittend in een comfortabele stoel in je kamer in een ultramoderne woning in een dementie dorp. Je woont daar met allemaal mensen met een hoofd net zo verward als het jouwe.
Je zit aan de koffie en je kleinzoon van 17 jaar komt op bezoek. Je hebt geen idee meer wie hij is, maar je herkent zijn gezicht en zijn geur ergens van. Het is vertrouwd, het is fijn. Welke herinneringen zou je met je kleinzoon willen bespreken?. Waar wil je dat hij met jou over praat?

Je kleinzoon kan het levensboek pakken dat je dochter voor je gemaakt heeft, maar staat daar alles in waar jij het over wilt hebben? Zitten daar de foto's in met je warmste herinneringen? Mooier zou zijn als je samen met je kleinzoon in het herinneringsboek kijkt dat je zelf gemaakt hebt toen je nog geen dementie had.

Maak nu een herinneringsboek

Nu het hoofd nog goed werkt en je alles nog weet is het een goed moment om je herinneringen vast te leggen.
Koop een mooi plak boek en vul het met alle dingen die voor jou belangrijk zijn zoals b.v.:

- Je lievelingsfoto's van je ouders, broers, zussen, partner, kinderen, kleinkinderen, andere dierbaren en jezelf.
- Liefdesbrieven
- Ontvangen ansichtkaarten
- Tekeningen van de kinderen
- Gekregen briefjes van de kinderen
- Schrijf verhalen over belangrijke gebeurtenissen
- Foto's van onvergetelijke reizen
- Een lijst met favoriete muziek
- Je wensen over hoe je het leven voor je ziet als je dementie zou krijgen

Vul het boek langzaamaan met alles wat voor jou belangrijk is, alles wat dicht bij je ligt en wat je voor altijd bij je wilt dragen.
Vertel aan je naasten dat je het boek aan het maken bent en waar ze het kunnen vinden voor het geval het nodig zou zijn.

Digitaal kan ook

Vindt je een fysiek boek ouderwets edn oubollig, dan kun je ook alles digitaal vastleggen. Verzamel dan alle herinneringen die voor jou belangrijk zijn in een bestand op je computer of tablet. Scan foto's, kaarten, brieven e.d. in en zet alles in een mapje. Verzamel je favoriete muziek, je favoriete website. Vertel aan je naasten waar ze het mapje met jouw herinneringen op je computer kunnen vinden, of deel het bestand nu alvast met iemand die je vertrouwd.

Een herinneringsboek is eigenlijk hetzelfde als een levensboek. Het verschil is alleen dat je het herinneringsboek zelf maakt in je jonge en gezonde jaren. Het levensboek wordt vaak gemaakt door familie, al dan niet samen met de persoon met dementie.

Houdbaarheidsdatum

Het geheugen van mensen met dementie heeft een houdbaarheidsdatum, een onvoorspelbare datum.  Uiteindelijk is het geheugen zo slecht dat ook het herinneringsboek geen herinneringen meer oproept. Dit zou echter geen reden moeten zijn om er geen te maken. Iemand met dementie kan jaren plezier hebben van een herinneringsboek voordat het moment daar is dat het niets meer toevoegt.


Monika Eberhart











photo credit: janwillemsen gevonden foto s strand album 1933 Duitsland g via photopin (license)
photo credit: janwillemsen gevonden foto strand album 1933 Duitsland d via photopin (license)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten