zondag 31 januari 2016

Mythes over dementie

Er bestaan veel mythes omtrent dementie,  mythes die ervoor zorgen dat er onnodig onbegrip bestaat in de omgang met mensen met dementie.- Mensen met dementie weten niet wat ze willen of kunnen niet vertellen wat ze willen.

Mensen met dementie weten meestal wel wat ze willen, ze hebben alleen moeite met de communicatie daarover. Het is belangrijk om heel geduldig te zijn als de persoon met dementie probeert duidelijk te maken wat hij/zij wil. In een ontspannen sfeer zal het makkelijker zijn om uit de woorden te komen dan in een stressvolle situatie.
Noteer het gedrag van de persoon om bij herhaling ervan te herkennen wat er aan de hand is.- Dementie hoort nu eenmaal bij ouder worden

Dementie ontstaat niet alleen bij oudere mensen en niet iedereen krijgt het. Het is een ziekte die iedereen kan treffen. Als het bij ouder worden zou horen dan zouden alle mensen boven de 65 het krijgen.
Het is wel zo dat hoe ouder iemand wordt hoe groter de kans op dementie is. Er bestaan wereldwijd echter miljoenen ouderen boven de 80, 90 zonder ernstige geheugenproblemen.
Jongere mensen kunnen ook dementie krijgen, maar hoe jonger iemand is, hoe kleiner de kans om het te krijgen.

- Als je eenmaal dementie hebt, is er niets meer tegen te doen

Dementie is een progressieve zieke, het is niet te genezen. Het is echter wel mogelijk om het dragelijk te maken en het proces te vertragen. Dit kan d.m.v. activiteiten, bewegen, gezond eten en evt. met behulp van de juiste medicatie (raadpleeg hiervoor uw arts).

- Mensen met dementie hebben niets in de gaten, ze vergeten het toch allemaal

Veel mensen denken dat mensen met dementie niets meer begrijpen, niets meer in de gaten hebben en alles meteen vergeten. Dit is echt niet zo!
Het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor communicatie werkt niet meer goed, en zal steeds slechter gaan werken. Het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor emotie blijft nog heel lang intact. Het gevolg is dat alles wat om hen heen gebeurd verwerkt wordt, maar het kan niet meer goed gecommuniceerd worden. Hierdoor zijn mensen geneigd te denken dat mensen met dementie ervaringen en gebeurtenissen niet opslaan.
Als iemand met dementie b.v. getuige is van een ruzie dan wordt het allemaal opgeslagen, maar de persoon zal het niet goed na kunnen vertellen. De angst die ontstond kan echter wel lang blijven hangen. Het is daarom belangrijk om te proberen om het gevoel, de emotie voor de ander te benoemen.

- Je moet mensen met dementie corrigeren als ze fouten maken, dan doen ze het de volgende keer goed

Nee! Nooit doen!
Mensen hebben de neiging iemand met dementie te corrigeren als er fouten worden gemaakt. Het is beter om in de belevingswereld mee te gaan en de persoon af te leiden. Door mee te gaan in de beleving toon je respect en begrip, dat geeft vertrouwen en rust.
Veel corrigeren kan leiden depressie, agressie en nog meer verwarring.
Stel dat de persoon met dementie een heel verhaal heeft over hoe gezellig het avondeten was met Pietje (Pietje is al jaren dood). Laat de ander gewoon vertellen hoe het was en reageer positief. Het doel is altijd dat de persoon met dementie zich prettig voelt.

- Dementie en Alzheimer is hetzelfde

Nee. Dementie is een verzamelnaam voor verschillende soorten geheugenaandoeningen die allemaal op een bepaalde manier met elkaar verbonden zijn.
Alzheimer is een vorm van dementie. Het is wel de meest voorkomende vorm. Naast Alzheimer zijn er nog veel meer geheugenaandoeningen die onder dementie vallen.

- Ik kan niets doen om het risico op het krijgen van dementie te verkleinen

Dementie is niet te voorkomen, er is altijd een risico om het te krijgen. Iedereen kan het krijgen. Het risico is echter wel te verkleinen (al geeft dit geen garanties, maar niet geschoten is altijd mis).
Een aantal tips om de kans op het krijgen van dementie proberen te verkleinen:

- Elke dag minimaal 2x een half uur bewegen
- Gezond eten: veel groente en fruit, niet teveel vet, niet teveel vlees en niet teveel suiker, zout e.d.
- De hersenen actief houden d.m.v. denkspelletjes, puzzels, lezen en nieuwe vaardigheden aanleren.
- Niet roken
- Matig zijn met alcoholische dranken
- Positief denken en handelen

- Iemand met geheugenverlies zal wel dementie hebben

Naarmate we ouder worden gaat ons geheugen achteruit, maar zolang we ons kunnen herstellen en verbeteren is het geen dementie. Als geheugenproblemen niet van invloed zijn op ons dagelijks functioneren dan is het geen dementie. Dan is het gewoon slijtage van het geheugen door ouderdom.

- Dementie is niet dodelijk

Dementie op zichzelf is niet dodelijk. Maar de ziektes die ontstaan ten gevolge van dementie wel.
Als je b.v. kijkt naar Alzheimer. Deze ziekte zorgt niet alleen voor geheugenverlies, maar het beschadigd de hersenen waardoor de persoon met Alzheimer uiteindelijk zal overlijden.

- Mensen met dementie hebben geen inzicht in hun ziekte

Vooral in de beginfase hebben mensen met dementie goed door wat er met ze aan de hand is. Ze merken dat ze dingen vergeten en dat ze dingen niet meer kunnen.
Elk persoon met dementie gaat op zijn/haar eigen manier om met de veranderingen die door dementie ontstaan. Sommigen zijn er open over en zijn bereid erover te praten, anderen zullen hun uiterste best doen om de problemen die ze hebben te verbergen.
Naarmate de ziekte vordert zal de persoon met dementie steeds minder besef van de ziekte krijgen.

- Door dementie worden mensen agressief 

Mensen met dementie kunnen agressief worden door onmacht en onbegrip, maar agressie komt relatief weinig voor bij dementie patiƫnten.
Wilt u meer weten over agressie en dementie? klik dan hier

Monika Eberhart

Bron: http://www.dementiasupport.ca/alzheimers-disease-and-dementia/dementia-myths/
Foto: <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/">(license)</a>

Geen opmerkingen:

Een reactie posten