vrijdag 14 augustus 2015

Het dementiedorp


Het Dementiedorp

In Weesp bevindt zich het enige dementiedorp (althans, voor zover ik zelf weet) ter wereld. 
De Hogeweyk is naar mijn mening een geniale uitvinding. DE plek waar iedereen met dementie zou moeten wonen. DE zorgvorm waar we in moeten investeren! En misschien wordt dan op lange termijn de zorg goedkoper. 

De Hogeweyk

De Hogeweyk is een onderdeel van Vivium woonzorg. Het is een wijk met 23 woningen, in elke woning wonen 6 a 7 mensen met dementie.
De wijk bestaat uit straten, pleinen, steegjes, hofjes en een parkje. Daarnaast heeft het een theater, café, restaurant, kapper, supermarkt en nog meer.
Het doel van de Hogeweyk is ervoor te zorgen dat mensen met dementie hun leven zoveel mogelijk kunnen voortzetten zoals zij dat gewend waren. De inrichting van de woningen en de directe omgeving wordt zoveel mogelijk aangepast aan de leefstijl van de bewoners.
Elke woning heeft een vast team van verzorgers en in elke woning wordt een zelfstandig huishouden gevoerd.

Uitzendingen over De Hogeweyk

De stichting Alzheimer Nederland is van mening dat het concept van De Hogeweyk uniek is in de residentiële zorg voor mensen met dementie en aansluit op wat zij nodig hebben op het gebied van wonen, zorg en welzijn. 
In het buitenland is veel aandacht besteed aan het Nederlandse dementiedorp. In eigen land lijkt het minder bekend te zijn, daar moet verandering in komen. 

CNN heeft een mooie reportage gemaakt over het dementiedorp. Echt de moeite waard om te kijken. 


  
                     

Het programma Altijd Wat van de NCRV heeft vorig jaar een uitzending besteed aan De Hogeweyk. 
Heeft u de uitzending niet gezien? klik dan HIER om naar de uitzending te kijken, het begint ongeveer bij minuut 12. 

Er moeten meer dorpen komen

Ik ben zelf heel enthousiast over het dementiedorp. Ik vind het een mooi alternatief voor de gesloten afdelingen die we nu hebben. Beter in een dorp opgesloten, dan in een kleine afdeling van een verpleeghuis.
Mensen moeten naar mijn mening zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar als dat echt niet meer kan dan is een dorp als De Hogeweyk een mooie plek om te wonen.
Vervolgens vraag ik me dan af: waar blijven de rest van de dorpen?
Is er niemand die het concept op een andere plaats wil toepassen? Kunnen nieuwe verpleeghuizen die gebouwd worden niet meteen een dorp op het terrein realiseren?

Ons land moet bezuinigen, maar misschien moeten we investeren in dit soort dorpen. Naar mijn mening voelen mensen met dementie zich daar beter en gelukkiger. Dit kan het positieve gevolg hebben dat er minder medicatie gegeven moet worden en dat mensen minder zorg nodig hebben, dit zou kunnen resulteren in minder kosten op lange termijn.


Bron: Vivium woonzorg Website waar u informatie kunt vinden over De Hogeweyk. 

Monika Eberhart

2 opmerkingen:

  1. In vught boschwijck is ook zn concept dus niet echt bijzonder of de enige!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Blijft echt wel bijzonder ook al Is het niet de enige. én fijn dat er meerdere zijn.

    BeantwoordenVerwijderen