vrijdag 10 juli 2015

Het belang van dagactiviteitencentra


Dagactiviteitencentra en dagopvang voor mensen met dementie moet blijven bestaan

Op de site van de hersenstichting staat beschreven wat je moet doen om je hersenen zo lang mogelijk gezond te houden.

- slaap
- beweging
- voeding
- training

Als je jong en gezond bent kun je er zelf voor zorgen dat je genoeg slaapt, genoeg beweegt, gezond eet en voldoende hersenspelletjes doet om de hersenen zo lang mogelijk gezond te houden.

Lees hier meer over gezonde hersenen op de site van de Hersenstichting.



Mensen met dementie kunnen het niet meer zelf

Er is veel onderzoek gedaan naar hoe je de ziekteverschijnselen die horen bij dementie kunt vertragen. Uit alle onderzoeken is gebleken dat slaap, beweging, voeding en training invloed hebben op het ziekteverloop.

Zo legt b.v. Professor Erik Scherder uit waarom beweging goed is voor de hersenen, hij legt vooral uit waarom ouderen meer moeten bewegen. Bekijk de video van de Universiteit van Nederland:




Mensen met dementie kunnen er niet meer zelf voor zorgen dat ze aan hun nodige hoeveelheid slaap, beweging, training en gezonde voeding komen. Ze hebben daar hulp bij nodig van hun mantelzorger. De mantelzorger kan het allemaal niet alleen doen, die heeft vaak een baan, een gezin, een eigen leven. Dagactiviteitencentra en dagopvang zijn dan de ideale oplossing om te helpen.

Dagactiviteitencentra en dagopvang

Hier komt dan mijn pleidooi waarom ik vind dat er absoluut niet bezuinigd mag worden op dagactiviteitencentra en dagopvang voor mensen met dementie.

Ouderen met dementie die alleen thuis wonen vereenzamen en verouderen snel, ze leven een passief en verward leven en raken de structuur van de dag kwijt. Ze hebben geen besef meer van wat, wanneer, waar en hoe.
Ouderen met dementie die nog een partner hebben zijn vaak een grote last voor de partner. De partner heeft vaak geen ruimte meer voor een eigen leven en is 24 uur per dag bezig met zorgen voor, zorgen van, regelen dat, zoeken naar enz. enz.

Op een dagactiviteitencentrum komen mensen met dementie in contact met andere mensen, wordt er structuur aangeboden, zijn er passende activiteiten, wordt er naar ze geluisterd, krijgen ze aandacht, wordt er gezellig met elkaar gegeten, samen liedjes gezongen. Het is een plek waar de oudere met dementie zich, na een periode van gewenning, prettig en gewaardeerd gaat voelen.

Dagactiviteitencentra en dagopvang zijn goed voor de hersenen:

Slaap: Als iemand een paar dagen per week een dagactiviteitencentrum bezoekt dan ontstaat er structuur. Op tijd opstaan, ergens heen gaan, overdag bezig zijn, op tijd eten, op een vaste tijd weer naar huis. Hierdoor voorkom je dat mensen de hele dag beetjes slapen waardoor je de kans vergroot dat ze 's nachts beter slapen. Goed slapen zorgt er weer voor dat de hersenen zich herstellen (niet genezen want de ziektes die onder dementie vallen zijn niet te genezen).

Beweging: Doordat er een paar keer per week aan beweging wordt gedaan gebeuren er een paar belangrijke dingen in de hersenen:

- Bloed stroomt beter naar de hersenen
- Er komen stoffen als serotonine en dopamine vrij, dit levert een algeheel prettig gevoel
- De kans op depressie wordt verkleind
- Het heeft invloed op de biologische klok, beter slapen.

Voeding: Zien eten, doet eten! Doordat mensen met elkaar aan tafel zitten is de kans groter dat ze beter en/of meer eten. Er wordt een gezonde maaltijd aangeboden en er wordt een paar keer per dag iets gedronken waardoor de persoon met dementie meer kans heeft om voldoende vocht binnen te krijgen. Genoeg vocht zorgt weer voor een betere algehele gezondheid.

Training: Doordat er op een dagactiviteitencentrum dagelijks aan geheugentraining gedaan wordt worden de hersenen gedwongen te werken. Het gaat hier niet om ingewikkelde geheugentraining, maar meer om gesprekken over vroeger, praten over krantenartikelen, het laten herleven van oude gezegdes, het beantwoorden van vragen over alledaagse onderwerpen.
Er worden ook creatieve activiteiten gedaan, deze stimuleren de hersen op een ontspannen manier.


                                         Creatief bezig op een dagactiviteitencentrum 



Conclusie

We kunnen dus concluderen dat een dagactiviteitencentrum of dagopvang voldoet aan de eisen om de hersenen zo lang mogelijk zo gezond mogelijk te houden.

Dagopvang is onmisbaar omdat het twee belangrijke dingen doet:

- Het ontlast de mantelzorger
- De persoon met dementie heeft een zinvolle dagbesteding

Toch wordt het belang, naar mijn mening,  niet genoeg erkend. De overheid is van mening dat de zorg voor mensen met dementie vooral geleverd moet worden door de naaste omgeving. Pas als iemand vergevorderde dementie heeft wordt er verder gekeken en dan ben je al op het punt dat iemand opgenomen moet worden omdat het thuis echt niet meer gaat.
Als je zou investeren in goede zorg terwijl iemand nog thuis woont, dan kun je naar mijn mening mensen langer thuis houden en als ik me niet vergis is dat juist wat de overheid wil.

Elke oudere wil de dagen zinvol en leuk doorbrengen, dus ook ouderen met dementie. Iedereen heeft recht op ontspanning, dus ook mensen met dementie.

Wat te doen om naar een dagactiviteitencentrum te kunnen gaan

Bent u mantelzorger van iemand met dementie en bent u op zoek naar mogelijkheden betreffende goede dagopvang? Dan is het belangrijk om eer paar dingen te weten:

- U heeft een beschikking Begeleiding Groep nodig
- U kunt de beschikking aanvragen via de WMO van uw gemeente
- U kunt de beschikking zelf aanvragen, of met behulp van uw huisarts of de verpleegkundige in uw wijk
- U kunt ook een casemanager dementie zoeken in uw gemeente (google doet wonderen), deze weten vaak goed de weg in dementieland.
- Er moet ook vervoer van en naar de dagopvang geregeld worden. Dit is per gemeente verschillend.

Tot slot

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: Zorg goed voor ouderen, met en zonder dementie. Ze hebben tenslotte ooit jarenlang voor ons gezorgd.

Op 3 maart 2016 verscheen het volgende artikel over de bezuinigingen op dagcentra:

Gemeenten zetten mes in dagcentra 

Monika Eberhart


2 opmerkingen:

  1. mooi geschreven item

    past grotendeels ook zo te vertalen voor de groep jong-dementie tot 70jaar

    het word iets anders ingevuld maar de intentie klopt helemaal.

    dank je wel Monika

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie Frans! Ik hoop dat de overheid minder gaat bezuinigen op dagopvang en het vervoer ernaartoe. Het is onmisbaar voor mensen met dementie.

      Verwijderen